صفحه وب سایت خود را چگونه پربیننده و با محتوا سازیم؟
اگر بدنبال محتوای بهینه و پر مخاطب صفحه وب سایت خود هستید پیشنهاد می نماییم نوشتارهای دو قسمتی در مورد آموزش داشتن مخاطبین بیشتر در صفحه وب سایت تان را مطالعه نمایید. و ایده ها و نکات لازم را جهت محتوای بیشتر رعایت نمایید.
حفظ مخاطبین بیشتر در صفحه وب سایت
در قسمت قبل به عواملی در رابطه به حفظ مخاطبین در وب سایت اشاره نمودیم و در ادامه بخوانید:
۳- استفاده از رنگ بندی زیبا برای theme صفحات
theme مهمترین نقش جذب بیننده در نگاه اول را ایفا میکند. زمانی که از رنگهای نامناسب استفاده میشود، کاربر بدون فوت وقت، صفحه را ترک میگوید. برای مثال استفاده از یک رنگ قرمز شاد و مهیج اگر چه زیبا به نظر میرسد اما کاربر را دچار خطای دید میکند و به همین دلیل از صفحه خارج میشود. همچنین صفحات باید با توجه به سلیقه مخاطبان رنگ بندی شود. برای مثال در صفحاتی که مربوط به کودکان است، باید از رنگهایی یاسی یا صورتی روشن استفاده نمایند.
۴- استفاده از فونتهای مناسب و خوانا
فونتهای روشن و قابل خواندن نقش مهمی را در حفظ کابران ایفا مینمایند. برای مثال فونتهای نستعلیق زیبا هستند اما نمی توانند آنطور که باید، کاربر را جذب نمایند زیرا وضوح کمتری دارند. همچنین رنگی که برای فونت استفاده میشود باید در تضاد با پس زمینه باشد. برای مثال اگر رنگ پس زمینه سفید است، نباید از رنگهای روشن استفاده نمود. در اینجا رنگ سیاه بهترین گزینه است.
سایز فونت نیز باید مد نظر قرار بگیرد. اندازه تیترها باید با اندازه متنها متفاوت باشد. تفاوت میان تیتر و پاراگرافها، کاربر را در خواندن راحتتر مطالب کمک میکند. همچنین تو در تو بودن کاراکترها تشخیص دادن لغات و مطالب را سختتر میکند. فونتهای استاندارد خالی از نقص است. وجود فضای خالی بین پاراگرافها و خطوط بر روی خوانایی محتوا موثر است.
۵- بارگذاری صفحات
عامل دیگری که موجب خروج سریع کاربران می شود، سرعت پایین صفحات می باشد. زمانی که کاربر به دنبال مطلب و اطلاعات خاصی است، انتظار دارد در کوتاهترین زمان ممکن صفحه مورد نظر در مقابل وی باز شود. هنگامی که صفحه با سختی بارگذاری می شود، کاربر را آزار داده و در نتیجه بدون اینکه صفحه بطور کامل باز شود، آن را ترک میکند. از این رو مدیریت وب سایت باید بگونهای باشد که مطالب بیش از اندازه پر حجم در سایت قرار نگیرد.
تصاویر در سایزهای مناسب باشند و کلیپهای ویدئویی یا بازیهای آنلاین تا حد امکان کم حجم شوند. برخی نرم افزارهای گرافیکی بدین منظور طراحی شده اند که می توان قبل از قرار دادن این گونه محتوا، آن را به کمترین حجم ممکن رسانید.
۶- استفاده از feedback
کاربران باید متوجه عوامل قابل کلیک مثل دکمهها و لینکها باشند. از این رو در زمان طراحی باید به مشخص بودن آنها برای کاربران توجه نمود. در صورتی که پیغامها و توضیحات خطا بدرستی طراحی نشوند، می توانند موجب افزایش bounce rate باشند.
به عنوان مثال چنانچه در هنگام تکمیل فرمها خطایی صورت بگیرد، پیغام خطا در همان قسمت input وارد شود و باید از نمایش پیغام خطا توسط pop up اجتناب شود. بکار بردن واژگان مثبت در زمان راهنمایی کاربران می تواند یک نوع احترام به آنها محسوب شود و در جذب آنها موثر باشد.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰