آیا شما همیشه نگران قضاوت دیگران هستید؟
قضاوت دیگران و ارتباط آن با نگرانی – آیا بسیار خجالتی هستید و موقع صحبت در حضور دیگران دچار مشکل میشوید؟ اگر چنین است ممکن است شما دچار درجاتی از اضطراب اجتماعی (Social Phobia) باشید.
قضاوت دیگران و ارتباط آن با نگرانی
آیا بسیار خجالتی هستید و موقع صحبت در حضور دیگران دچار مشکل میشوید؟ اگر چنین است ممکن است شما دچار درجاتی از اضطراب اجتماعی (Social Phobia) باشید. اضطراب اجتماعی ترس شدیدی است از مورد قضاوت دیگران قرار گرفتن، به طوری که فرد نگران است موقعیتی پیش آید که در برابر دیگران خجالت زده شود.
همۀ افراد ممکن است درجاتی از ترس، خجالت یا اضطراب را در موقعیتهای مختلف تجربه کنند. مثلاً هنگام ملاقات با افراد جدید یا ایراد سخنرانی عمومی. ولی در بیماران مبتلا، این اضطراب از هفتهها قبل از این موقعیتها گریبانگیر فرد است و میتواند عملکرد شغلی و تحصیلی وی را دچار مشکل کند.
اینگونه افراد ممکن است حتی قادر نباشند به راحتی فعالیتهای روزمره را در حضور دیگران انجام دهند، مثلاً غذا خوردن یا نوشیدن در حضور دیگران برایشان مشکل باشد یا صحبت نکنند چون دچار تپش قلب میشوند و ترس از این دارند که صدایشان بلرزد و خجالت زده شوند و تا هفتهها بعد نیز به نحوه عملکرد خود و قضاوت دیگران فکر کنند و دچار اضطراب و شرمندگی شوند. برای برخی افراد اضطراب اجتماعی فقط در برخی موقعیتها اتفاق میافتد؛ مثل سخنرانی یا نوشتن بر روی تخته جلوی دیگران یا امتحانات شفاهی.
ولی برخی افراد، اضطراب اجتماعی فراگیر دارند؛ بدین معنی که در همه تعاملات روزمره دچار اضطراب میشوند. شروع اضطراب اجتماعی معمولاً از نوجوانی است و بدون درمان میتواند سالها و حتی تا پایان عمر همراه فرد باشد.
شش نکتهی کلیدی را به یاد داشته باشید
شناخت مخاطب
پیش از ارائه با مخاطبتان مشورت کنید. هر چه بیشتر از کارآمد و جذاب بودن ارائه برای مخاطب خود مطمئن باشید، کمتر احساس اضطراب خواهید کرد. مسلما دلتان نمیخواهد که ارائهی شما تبدیل به یک غافلگیری بزرگ شود. چرا که در اینصورت، کنترل واکنشِ مخاطبان و ارائه به طور کامل از دستتان خارج خواهد شد، که خود عامل مهمی در ایجاد اضطراب است. بنابراین:
- مشخص کنید که مخاطبتان چه کسی است.
- از افرادی که نمایندهی مخاطبتان هستند بپرسید که چه انتظاری از ارائه دارند.
- ارائهتان را یک بار با تعداد افراد اندکی اجرا کنید و ببینید که به نظر آنها چیزی کم یا اضافه نیست.
- سعی کنید پیش از ارائه با شرکتکنندگان ارتباط برقرار کنید و از آنها چند سوال در مورد انتظاراتشان بپرسید.
- به مخاطبان در هنگام ورود به سالن خوشامدگویی کنید و ارتباط برقرار کنید و سعی کنید انتظاراتشان از ارائه را متوجه شوید.
گام دوم: محتوا و مطالب خود را بشناسید
هیچ چیز اضطرابآورتر از ارائهی موضوعی نیست که در موردش آمادگی کاملی ندارید. البته منظورمان از آمادگی برای سخنرانی این نیست که از قبل مثل یک متخصص اطلاعات کسب کنید، اما بهتر است قبل از ارائه اطلاعات کافی داشته باشید و مطمئن شوید که مخاطب و نیازهایش را به خوبی شناختهاید، چرا که اینگونه میتوانید مطالبی کارآمد به مخاطب خود ارائه دهید.
نکتهی مهم دیگری که باید به یاد داشته باشید این است که احتمالا نمیتوانید همهی آنچه که میدانید را در ارائه بگنجانید، چون باعث میشود ارائه طولانی و خستهکننده شود. پس مهمترین نکات را انتخاب کرده و براساس مدت زمانی که دارید، آنها را بیان کنید.
- در ادامه مطالعه نمایید
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰